Styrelse

Siw Ågren, stiftare och ordförande
I närmare 50 år har Siw på olika sätt arbetat aktivt med djur och djurskydd. Redan som 15-åring blev hon aktiv i Svenska Blå Stjärnan och satt i styrelser för både den lokala kretsen och regionen. I mitten av 1970-talet blev hon aktiv inom en djurskyddsorganisation och under cirka 25 år var Siw ordförande i den lokala verksamheten i Kalmar-Öland.

1979 startade hon Hundomplaceringsverksamheten i Kalmar och arbetade ideellt under flera decennier med att omplacera framför allt hundar, men även katter. Det var djur som antingen omhändertagits av myndigheter eller drabbats av hemlöshet, efter att den egna familjen splittrats eller att de tröttnat på familjemedlemmen.

Under 32 år har Siw arbetat som anställd inom en djurskydds- och djurrättsorganisation. Hon var huvudsakligen ansvarig för olika sakfrågor men arbetade också som enhetschef och sakkunnig rådgivare. 1990 startade Siw den egna firman ”Hundkonsulten”. Hon är utbildad hundinstruktör (1990) och hundpsykolog (1991) och har ett antal olika utbildningar inom positiv hundträning. Hon var en av de första medlemmarna i Sveriges Hundföretagare (tidigare IMMI = Individanpassade metoder – Motiverande Instruktörer), där alla medlemmar har en gemensam etisk värdegrund.

Att respektera djur som individer och arbeta för bättre välfärd för dem har varit en ledstjärna i Siws hela liv.

Björn Dahlén, vice ordförande
Björn är legitimerad veterinär sedan 1986. Han har jobbat med djurskyddsfrågor både yrkesmässigt och ideellt i över 30 år.

Genom åren har Björn arbetat med djursjukvård som distriktsveterinär, kontrollveterinär för Livsmedelsverket på slakteri, handläggare av djurskyddsfrågor på Jordbruksverket, länsveterinär i Kronobergs och Blekinge län samt som djurskyddschef på Jordbruksverket.

Björns ideella djurskyddsuppdrag har varit i styrelsen för Djurskyddet Kronoberg sedan 2001 och han har suttit i centralstyrelsen för Djurskyddet Sverige i cirka åtta år. Sedan 2016 år är Björn också ledamot i centralstyrelsen för Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta (VOOV), som tar hand om husdjur för att möjliggöra för våldsutsatta personer att lämna den våldsamma relationen.

Jill Jonsson, kassör
Jill arbetar som ekonom på Linnéuniversitetet och innan dess har hon arbetat som kommunekonom och revisor.

I början av 1980-talet kom Jill i kontakt med Kalmar-Ölandsavdelningen av Djurens Rätt i samband med att lokalavdelningen skickade ut en enkät till alla valbara kandidater till kommun- landsting och riksdagsval. Hon blev medlem i Kalmaravdelningen, där hon var aktiv som kassör i omkring 25 år. Under en period var Jill också kassör i organisationens centralstyrelse. Hon har också suttit i styrelsen för Djurskyddet Kalmar där hon nu är revisor. Jill är även kassör i styrelsen för Hundomplaceringsverksamheten i Kalmar.

Jill har haft många marsvin, kaniner och katter. De allra flesta har varit djur som behövt nya hem och Jill tycker att det känns extra härligt att vinna ett hemlöst djurs förtroende. Jill har alltid älskat alla djur och känner att hon kunnat göra något riktigt bra genom att upplåta sitt hem och hjärta.

Per Gerdes, ledamot
Per har varit advokat mellan åren 1988-2021. Dessförinnan har han arbetat på olika domstolar. Numera arbetar han uteslutande som miljöjurist.

Per har ett stort intresse för djur och natur. Det har alltid funnits hundar, katter och andra husdjur i hemmet och det finns också ett engagemang för ideellt arbete. Per anser att det är en stor förmån att ha djur omkring sig i vardagen. Det berikar livet på ett sätt som de flesta djurägare säkert känner igen.

Helena Frölin, ledamot

Helena är lärare och arbetar med ungdomar i Kalmar sedan 1994. Hon är uppväxt med djur allt från marsvin, fåglar till kanin, katt och hund. Ett stort intresse för djur har alltid funnits med.
 
Helena har varit verksam som ledamot i Kalmar-Ölandsavdelningen med aktiv djurskyddsverksamhet, mellan åren 2010-2013. Samma år var Helena med och omstartade Hundomplaceringsverksamheten i Kalmar som egen fristående verksamhet. Helena sitter i styrelsen och är verksam med den praktiska omplaceringsverksamheten. Helena är även volontär på Kalmar djurhem sedan 2009. Där tas katter och andra smådjur omhand och vårdas, tills de är redo att omplaceras.

Om du vill hjälpa...

Insamlingsstiftelsen Chickas Minnesfond är en livlina för utsatta djur. Stiftelsen ger djur
nödvändig hjälp när de drabbas av smärta, sjukdom och skada och deras liv är skört och otryggt.
Det ger dem livet tillbaka.